• tonychorsey

New England in Torbay

With few better locations on the 'English Riviera', this new home didn't follow the faux modernist crowd but set it's own rules.



Current Status - Project complete.


“I want 4,500sq ft but nothing pretentious, the garden's at the back but the views at the front, need to be able to enjoy that, need entrance level accommodation but don't want to be looking at cars, what can you do for me? ”

The Brief - In one of the most beautiful locations in Torquay, with uninterrupted views across the bay, the original property on this site was a picture postcard thatched cottage. We wanted to keep the cottage and extend it to form a home more suited to the size of the site and the location but, try as we might, the planners didn't want the existing aesthetic compromised. It was with some sadness that we decided the only way forward was to demolish it and start from scratch so the brief changed and, with with some significant resistance, this is what we delivered.


Challenges - The original cottage was pretty but it wasn't listed and this isn't a conservation area so the intransigence of the planners left us with little choice. That said they didn't like our new direction so, based on some rather erroneous justification, refused the application. Given the nature of the consultation on previous applications and this one it came as no surprise so the application, which had been developed for an appeal, was ultimately approved by the planning inspectorate.


The design - designing a home of 4,500sq ft, with glazed elevations making the most of the sea views, but the brief is to be modest, presented its challenges but the 'New England' aesthetic that was required helped narrow this down. The site climbs steeply from front to back which enabled us to elevate the principle accommodation above an entrance plinth level providing a guest / staff flat with garaging and storage to the rear. The principle accommodation then opened onto the extensive rear gardens and balconies at the front. Up then to the bedroom suites, all but one with sea views, with a lift connecting all floors.


The Aesthetic was fixed by the client but the spaces, movement and finishes provided a fluid and elegant solution to a difficult site.

12 views0 comments

Recent Posts

See All
About Ortus
  • LinkedIn - White Circle
  • White Facebook Icon

"I believe the construction industry is undergoing a renaissance and the next few years will be the most exciting in an already diverse and interesting career"

Tony Horsey - Founder of Ortus

Ortus supports ambitious and forward thinking Property Investors, Developers and a wide array of other clients from the first moment an opportunity is discovered. The thread that joins them all is the understanding that having the right information, at the very beginning of a project, puts them in the very best position for future success.

 

We work in an industry undergoing unprecedented change and Ortus is in front of this to advise, support and provide our clients with constant and never ending improvement in the solutions we provide and the services we offer.

© 2019 Ortus. All rights reserved. No images or information used within this website should be re-produced, replicated or used without written permission.

Ortus is the trading name for Arbor Design Ltd. A limited company registered in England and wales. Company Number :12169883